حمایت والدین از دانش آموزان کنکوری

حمایت والدین از دانش آموزان کنکوری به توصیه مهندس امیر مسعودی

در جلسات مشاوره با اولیای کنکوری، بسیاری از دانش آموزان شکایت می کنند که نمی توانند درست درس بخوانند. دلیلش را رفتار پدر و مادرشان بیان می کنند. آنها می گویند: دلیل اصلی درس نخواندن ما این است که پدر و مادرمان اصلا درک مان نمی کنند. اعصاب ما را بهم می ریزند. اصلا انگار دنیای ما با آنها فرق می کند. بعد از هر آزمون در خانه ما بحث و گفتگو است و دائما سرکوفت دیگران را به ما می زنند. ما را با دیگران مقایسه می کنند!

ممکن است شما هم تجربه این مسائل را داشته باشید. بدانید اولین کسی نیستید که دچار این مشکلات هستید و احتمالا آخرینش هم نخواهید بود. در این قسمت، نقش خانواده در موفقیت کنکور را بررسی می کنیم. همچنین رفتار والدین با فرزند کنکوری و مشکلات نوجوانان با والدین را توضیح می دهیم. بعد از مطالعه این قسمت قادر خواهید بود ارتباط موثر با والدین و دیگران را در روابط خود پیاده کنید.

ارتباط موثر چیست؟

ارتباط موثر یکی از مهم ترین مهارت هایی است که همه روزه و در همه جا با آن سر و کار داریم. این مهارت در همه حوزه های زندگی کاربرد دارد. استفاده از آن باعث می شود روابطی پایدار با دیگران در هر حوزه ای مانند کار، خانواده، دوستان، ارتباط با همسر و.. ایجاد کنید. به طور کلی ارتباط موثر یعنی توانایی برقراری ارتباط با هر شخصی. به نحوی که پیام هایتان به درستی منتقل شوند و شخص مقابل نیز آنها را به درستی درک کند.

مشکلات نوجوانان با والدین

تفاوت نسل

اولین دلیل تعارض و تنش در خانواده ها تفاوت نسل است. باید قبول کنید که با پدر مادرتان حداقل بیست سال تفاوت سنی دارید. همین باعث می شود برخی از نیاز های تان را درک نکنند و این درک نکردن ها و اختلاف سلیقه ها خود باعث بالا رفتن تنش ها در روابط مابین می شود.

هیچ پدر و مادری کامل نیست!

بسیاری از افراد فکر می کنند پدر و مادرها باید کامل، بی عیب و بی نقص باشند. در صورتی که هیچ پدر و مادری به قدر کافی کامل نیست. در روانشناسی والدین، مادر به قدر کافی خوب و پدر به قدر کافی خوب مطرح می شود. برای مثال مادری که نیاز های فرزندش را تا حدودی که توانسته، برطرف کرده است. تمامی امکاناتی که داشته در اختیار فرزندانش گذاشته است. حالا ممکن است به هر دلیلی کم و کاستی هایی نیز بوده باشد. اما انتظار اینکه آنها باید در هر زمانی کامل بوده و اکنون هم کامل باشند، دور از معرفت است. ممکن است شما هم به قدر کافی در آینده برای فرزندان تان کامل نباشید! بلکه باید به قدر کافی خوب باشید و تا جایی که می توانید نیاز های آنها را برطرف کنید.

 

طبیعی بودن

این اختلافات را طبیعی در نظر بگیرید. فکر نکنید که فقط شما این مشکلات را دارید. بلکه اکثر آدم ها علاوه بر خانواده با دیگر اطرافیان شان هم دچار تعارض و تنش هایی هستند. انسان ها مانند چرخ دنده اند. اگر خیلی دور از هم باشند نسبت به هم بیخیال و بی تفاوت خواهند بود. اگر خیلی در هم فشرده شوند دیگر نمی توانند حرکت کنند. باید یک حالت بینابین ایجاد شود تا بتوانند بچرخند و به دیگران آسیبی نرسانند. تا به راحتی با یکدیگر در تعامل باشند.

به این علت است که این موضوع طبیعی است. اصلا مسئله عجیب غریبی نیست و مسئله ای است که اکثر افراد درگیر آن هستند. گاهی اوقات این مشکلات و تنش ها خوب و موثر هم هست. زیرا نشان می دهد طرف مقابل تان شخصی مهم و ارزشمند است.

پذیرش

رسیدن به مرحله پذیرش یعنی به این باور برسید، که پدر و مادرتان هر کاری در توانشان بوده انجام داده اند. تا شما اکنون در این مرحله به سر برید. شما نمی توانید گذشته را تغییر دهید اما می توانید آینده را بسازید. به نقل از حاج اسماعیل دولابی: “باغچه هر کسی را بیل بزنید ممکن است دو یا سه کرم در آن پیدا کنید!”

گذشته هیچ کسی صد درصد خوب نیست. هرکسی ممکن است در بچگی کم و کاستی هایی داشته باشد. ممکن است پدر و مادر شما هم چنین بوده باشند. اما مهم این است که برای آینده خود چه برنامه ای در نظر دارید. آیا از زمان حال لذت می برید؟ آیا از گذشته خود درس گرفته اید؟ آیا آنچه که الان هستید را پذیرفته اید و..

پس لطفا پدر و مادرتان را سرزنش نکنید. به آنها غر نزنید که می توانستند چه کارهایی برایتان انجام دهند اما انجام ندادند! یادتان باشد نمی توانید دیگران را تغییر دهید اما می توانید خودتان را تغییر دهید. پس شرایط را بپذیرید و کسی را مسبب و مقصر آنچه که الان هستید نکنید.

تکنیک های حل مشکلات نوجوانان با والدین

کنترل خشم

مشکلی که اکثر نوجوانان با والدین خود دارند، این است که نصفه گوش می دهند. یک چهارم می فهمند. دو برابر واکنش نشان می دهند! اکثر والدین از این معترض اند که وقتی اختلاف نظر یا بحثی بوجود می آید، فرزندان شان سریع عصبانی می شوند. پرخاشگری می کنند و اصلا نمی شود با آنها حرف زد.

خشم یکی از غرایز ذاتی انسان است که جزء هیجانات اولیه می باشد. عدم کنترل خشم باعث می شود جو خانه متشنج شود و دیگران آزار ببینند. در مورد کنترل خشم در اسلام و راونشناسی مطالب زیادی آورده شده است. اما آنچه که اهمیت دارد مدیریت خشم است. خشم به خودی خود در مواقعی نیز اثربخش است. اما به شرطی که در جای درست و در زمان درست ابراز شود. نباید مانند انبار باروت باشد و با یک کبریت آتش بگیرد و منفجر شود!

راه های کنترل عصبانیت ناگهانی و خشم بسیار ساده اند. زمانی که دیگران حرفی می زنند و باعث عصبانیت شما می شوند، در اولین مرحله سعی کنید سکوت کنید. چند ثانیه تامل کرده و بیشتر فکر کنید. اگر می توانید یک لیوان آب بنوشید. نفس عمیق بکشید و سعی کنید جلوی ابراز خشم تان را بگیرید. با انجام این چند کار ساده از حالت شدید عصبانیت به وضعیت نسبتا آرام تری خواهید رسید.

زمانی که شما بلند بلند حرف بزنید، دیگران به شما گوش نمی دهند. اما زمانی که بسیار آرام صحبت کنید دیگران برای شنیدن صحبت هایتان با دقت گوش فرا می دهند. کسانی که آرام تر هستند و خشم خود را کنترل می کنند، دیگران بیشتر از آنها حساب می برند و آنها را جدی تر می گیرند. پس قبل از بروز خشم بیشتر فکر کنید. به این بیندیشید آیا کاری که می خواهید انجام دهید بهترین راه برای ابراز خشم تان است یا راه بهتری نیز وجود دارد؟!

همدلی کردن

ما انسان ها عاشق حرف زدن هستیم. دوست نداریم زیاد گوش بدهیم. بیشتر گفتگوها با دیگران شبیه بازی گلف شده است. یکی آن طرف می زند یکی این طرف! هر کسی حرف خودش را بدون توجه به دیگری می زند. در صورتی که گفتگوی درست شبیه بازی تنیس و پینگ پنگ است. هر ضربه ای که زده شود ضربه ای هم باید گرفته شود. این بازی به گونه ای است که هر دو طرف با هم در تعامل هستند.

شما هم از این به بعد سعی کنید بجای اینکه بیشتر حرف بزنید، بیشتر گوش دهید. اگر بیشتر گوش دهید محبوبیت تان برای دیگران هم بیشتر خواهد شد. وقتی بیشتر گوش می دهید تمام حواس تان به طرف مقابل است. باور داشته باشید گاهی اوقات متوجه خواهید شد که حرف های دیگران بد نیست و ممکن است حرف های خوبی باشد. در یکی از کارگاه ها از دانش آموزان پرسیدم: چه کسی زمانی که والدین او می گویند: بلند شو سر درس ات، عصبانی می شود؟! ۹۰% دانش آموزان دستشان را بالا بردند. دوباره از آنها پرسیدم به نظر شما حق با چه کسی است؟ اکثرا گفتند: حق با پدر مادرمان است!

شنیدن صحبت های دیگران و فکر کردن به آنها، فرصت همدلی را به شما می دهد. همدلی کردن یعنی دنیا را از چشم دیگران دیدن. با همدلی کردن متوجه خواهید شد که پدر مادرتان حرف هایی می زنند که کاملا به صلاح تان است. تجربه پدر مادر ها در کمترین حالت حداقل بیست سال از شما بیشتر است. آنها بسیاری از اتفاقات آینده را دیده اند. اگر حرفی می زنند بخاطر نگرانی هایی است که برای آینده تان دارند.

ولی اکثر فرزندان با داد و بیداد کردن و عصبانی شدن اجازه صحبت به پدر مادر ها را نمی دهند. لطفا به آنها احترام بگذارید و برای حرف هایشان بیشتر ارزش قائل شوید. بدانید همدلی فرصتی است تا بتوانید واقع بینانه تر فکر کنید و تصمیم بگیرید.

تعریف کردن و بازخورد دادن

به نظر شما چه کسی در این دنیا عاشق این نیست که از او تعریف و تمجید شود؟ همه افراد دوست دارند از آنها تعریف شود و خوبی ها و صفات خوب شان در نظر گرفته شود. حتی زمانی که به دروغ این اقدام انجام شود باز هم افراد از انجام آن لذت می برند! هیچ وقت به دروغ از دیگران تعریف نکنید. اما سعی کنید همیشه خوبی های دیگران را ببینید. آیا یادتان هست آخرین باری که به پدر، مادر، خواهر، برادر یا دوست تان ابراز احساسات کردید چه زمانی بوده؟ آیا به آنها گفته اید دوستشان دارید؟ آیا از دست پخت مادرتان تعریف و قدردانی کرده اید؟ آیا از زحمات پدرتان تشکر کرده اید؟

مهم ترین نیاز روانشناختی انسان ها توجه است. همه آدم ها دیده شدن و توجه را دوست می دارند. فردی که در خیابان برای جلب توجه تک چرخ می زند تشنه توجه و دیده شدن است. قبل از اینکه آدم ها کارهایی عجیب غریب برای دیده شدن شان انجام دهند، آنها را ببینید. قبل از اینکه عزیزان مان را از دست بدهیم، به آنها توجه کنیم. پس از اطرافیان تان تعریف کنید و به آنها بازخورد دهید و بگویید که چقدر از بودن در کنارشان لذت می برید. خوبی هایشان را به آنها یادآوری کنید و به آنها توجه کنید. تا با انجام این کار حسی مثبت در روابط تان ایجاد کنید.

مهندس امیر مسعودی مدرس برتر ریاضی کنکور

امیر مسعودی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست بعدی

افزایش و تقویت اراده کنکوری ها توسط مهندس مسعودی

ی بهمن ۶ , ۱۳۹۸
افزایش و تقویت اراده کنکوری ها توسط مهندس مسعودی بسیاری از دانش آموزان فکر می کنند برای موفقیت در کنکور باید همیشه پرانرژی و سرحال باشند! باید انگیزه برای درس خواندن شان همیشه در سطح بسیار بالایی باشد! وقتی از رتبه های برتر پرسیدند که آیا همیشه با انگیزه بودید؟ […]
تماس با خط 1
تماس با خط 2